Ett hemmagym kan vara väldigt tidsbesparande, och förenkla din träninsrutin mer än du anar.

Slipp att pendla till gymmet, få möjligheten för att träna i korta intervaller mellan andra hemma-aktiviteter, och spara både tid och pengar – nackdelarna med ett hemmagym är få, medans fördelarna kan listas upp i all oändelighet.

Hos BilligFitness.se kan du själv sammansätta ditt egna hemmagym, anpassat till precis den träningsform du önskar. Och det behöver inte att kosta kassan!

En av de mest fundamentala saker som hör hemma i stort sett alla hemmagym är träningsmattan. Denna är helt perfekt till att göra allt från situps till pushups och andra golv-baserade övningar på.

Men innan man går igång med att träna, är det dock viktigt att få upp pulsen lite. Och nu menar jag inte genom aktiviteter som att t.ex. se en skräckfilm – utan uppvärmning som faktiskt värmer upp kroppen och mjukar upp musklerna. Detta brukar hjälpa mycket med att förebygga skador. En bra stretch efteråt kan även hjälpa dig att slippa stelhet i kroppen efter träning – men det kommer vi till senare.

Träningsredskap som är kombinerade med uppvärmning är även dem ganska fundamentala. Om du inte är typen som tycker om att snöra på dig skorna och spurta lite utanför i 15-20 minuter, så är ett hopprep ett bra alternativ. Bra att kombinera med träningsmattan, då denna kan göra hoppandet lite mer skonsamt för dina fötter.
En stepbänk kan också vara ett bra tillskott, denna kan användas både till övningar inom uppvärmning, och även till övningar under det mer intensiva träningspasset.

Annars är de övriga träningsredskapen till din hemmaträning, nog bäst att välja utifrån önskad träningsform. Några människor önskar att träna med vikter, andra föredrar deras egen kroppsvikt.

Om du är vikttypen, så finns det många typer av fria vikter. Häribland både skivstänger med fria vikter, handvikter, även kettlebells. Just skivstängerna med vikter finns det flera varianter av, både den mer klassiska variant, och även de s.k. bodypump-vikter. Utifrån din egen budget kan du sammansätta den helt perfekta blandning av vikter – som är helt ideellt till just din träning!

Jag skulle även rekommendera att köpa en träningsbänk, för att ha möjlighet för att kunna göra fler olika övningar med just de fria vikterna. Om du väljer att investera i ett större antal vikter, så kan det även vara en god idé att köpa en ställning till dessa, för att kunna organisera ditt hemmagym lite bättre. Om du tränar mycket kan det vara en bra idé att köpa ett träningsbälte och pads till dina händer, för att minska slitaget på din kropp.
För dig som önskar att ha möjligheten att träna med din egen kroppsvikt så är – utöver träningsmattan och stepbänken – redskap såsom ett power wheel, elastikband, och träningsbollar helt ideella träningsredskap. Beroende på hur det ser ut hemma hos dig, så kan du utöka ditt hemmagym med redskap såsom TRX-band och gymnastikringar. Dessa fäster man i taket, så det kräver att ditt tak är tillräckligt starkt.

Något som även är viktigt för alla, som nämnt tidigare, är utsträckning. Efter ett träningspass är det viktigt att komma ihåg att hjälpa kroppen minska stelhet och liknande tillstånd, och detta görs genom ordentlig stretching och massage av de muskler du tränat hårt. Ibland kan det vara svårt att massera sig själv – speciellt på vissa punkter, såsom t.ex. ryggen. Då kan en foam roller eller en trigger point roller vara till stor hjälp, bara lägg dig på träningsmattan med din roller under, och mjuka på detta sätt upp dina muskler du inte kommer åt. Och kom ihåg att det är viktigt för kroppen att du håller dig varm under massagen/uträckningen!

Samtliga av de nämnda träningsredskap och tillbehör, finns att hitta hos BilligFitness.se – Sätt ihop ditt eget hemmagym redan i dag!

 

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.